🛍 Nyní sleva 15 % na všechny kousky a navíc s dopravou zdarma při nákupu nad 499 Kč. 🤩 Kód: DOPRAVA 

Lokální a udržitelná výroba

Doprava zdarma od 999 Kč

Až 60 dní na vrácení zboží

Objednejte si i telefonicky

Nakupte po telefonu,
jsme on-line
+420 576 776 776
(8.00–19.00)
Výrobky z ovčí vlny - Ovečkárna.cz
Nakupte po telefonu,
jsme on-line
+420 576 776 776
(8.00–19.00)

Košík(0)

zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Recept na tradiční vánočku

08.11.22 4149x přečteno

Sdílet



Upečte si s námi chutnou tradiční vánočku. Věděli jste, že se tradičně plete z devíti pramenů? Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, zemi a vzduch, prostřední rozum, cit a vůli a vrchní dva jsou za lásku a vědění.

Přesně takto vánočku i pleteme – jednodušším postupem, který zvládne i vánočkový začátečník. Výsledek stojí rozhodně za to.

SUROVINY NA BEEEZVA VÁNOČKU

Těsto
·         100 g cukru moučka
·         30 g čerstvého droždí
·         600 g polohrubé mouky
·         250 ml teplého mléka
·         3 vejce (z toho 2 bílky na potření)
·         125 g másla

Do těsta
·         1 hrst mandlí
·         1 hrst rozinek, namočené v rumu
·         1 hrst kandované citrusové kůry

Posyp
·         2 lžíce mandlových lupínků
·         Moučkový cukr

POSTUP

Přichystejte si suroviny chvíli předem, aby měly pokojovou teplotu. Nerovnoměrné teploty by mohly prodloužit proces kynutí. Rozinky si namočíme do rumu.

1.       Droždí si rozdrobíme do misky se lžící cukru a mícháme, dokud se směs nerozpustí, nevytvoří kaši. Přidáme dvě lžíce mouky, 60 ml teplého mléka a misku přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (přibližně 10 minut).

Teplota mléka je základem dobrého vykynutí těsta. Ideální teplota je okolo 35 °C. Pokud má mléko přes 40 °C, kvasnice nemusí přežít, nižší teplota zase nepodpoří proces kynutí.

2.       Mezitím si smícháme prosetou mouku (prosetí ji provzdušní), mléko, cukr, 1 vejce a 2 žloutky (zbylé dva bílky si necháme na potření), vmícháme kvásek a až úplně nakonec, ne dříve, máslo.

Do těsta můžeme zapracovat buď zchladlé rozpuštěné máslo nebo změklé máslo nastrouhat, a to se během hnětení rozpustí. Přimíchat jej do těsta změklé je možná malinko namáhavější, ale mnohem lépe se s ním poté pracuje.

3.       Nyní těsto hněteme zhruba 10 minut s pomocí vařečky nebo v robotu s hnětacím nástavcem, až je krásně hladké a prakticky se nelepí. Těsto necháme vykynout do dvojnásobku, mísu přikrytou utěrkou odložíme do peřin zhruba na 45 minut. Záleží na teplotě, proto může být „dvojnásobek“ ideální měřítko.

Proces hnětení nesmíme podcenit, je vlastně tím nejdůležitějším – pečte s láskou a pečlivostí a do hnětení dejte i kus sebe.

4.       Do těsta zapracujeme nahrubo nasekané mandle, kandovanou citrusovou kůru a nabobtnalé rozinky z rumu.

Přikryjeme a necháme opět kynout dalších 45 minut. 

5.        Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejně velkých bochánků, pro přesnost použijeme váhu a necháme ještě chvíli kynout. Pokud si troufnete plést vánočku z 9 pramenů najednou, samozřejmě můžete.

My jsme zvolili jednodušší variantu a popsali Vám návod na vánočku složenou ze tří pater, která jsou pletená z 4, 3 a 2 pramenů.

6.       Z prvních 4 si vyválíme prameny silné asi jako palec a na jednom konci je pevně spojíme. Pracujeme vždy s pramenem vlevo a pokračujeme doprava. Tedy levý první pramen přehodíme přes druhý, podhodíme pod třetím a zase přehodíme přes čtvrtý. Poté bereme pramen, který je zase úplně vlevo a přehodíme, podhodíme, přehodíme.

Během těchto kroků se snažíme prameny utahovat. Toho docílíme, že si jednotlivé prameny budeme dávat při práci trochu více do stran – jakmile zkusíte, pochopíte. Na konci prameny spojíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Hranou dlaně zploštíme střed, aby nám na toto patro další část hezky sedla a potřeme bílky.

7.       Poté pleteme ze 3 pramenů, kdy krajní prameny klademe vždy doprostřed. Opět utahujeme a výsledek položíme na již hotové patro. Opět zploštíme a potřeme bílky.

8.       Ze zbylých dvou pramenů uděláme cop, tentokrát delší, jelikož budeme zastrkovat pod vánočku.

9.       Celou vánočku potřeme bílky, posypeme mandlemi a pro zajištění upevníme špejlemi, aby se nám nerozjela a necháme ještě 15 minut kynout.

Vánočku je možné potírat i celým vejcem, nicméně při pečení více tmavne a měla by se přikrývat papírem.

10.       Vánočku pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté snížíme na 160 °C a pečeme dalších 30 minut dozlatova. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť. 

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Kam dále?

Dny Marianne 2023 se slevou 25 %
Akce a soutěže

Dny Marianne 2023 se slevou 25 %

12.09.237327x přečteno1 minuta čtení

Užijte si nákupy ve Dnech Marianne 2023 se slevou 25 %. Nakupte od pátku 15. 9. do neděle 17. 9. 2023 se slevovým kupónem a ušetřete.

Přečíst
Tradičně netradiční přírodní ložnice
Rozhovor

Tradičně netradiční přírodní ložnice

11.09.23296x přečteno

Nahlédněte spolu s námi do rozhovoru o tradičně netradiční ložnici, která vás překvapí svou jednoduchostí, přírodními materiály a hřejivými barvami.

Přečíst
Huňatý katalog 2023 podzim – zima
Katalog

Huňatý katalog 2023 podzim – zima

05.09.2311072x přečteno1 minuta čtení

Nalaďte se na období plné podzimních barev a objevte novinky pro chladné období roku 2023. Věříme, že vám nový huňatý průvodce pomůže nejen s výběrem oblíbených kousků, ale také vám přinese spoustu zajímavého čtení.

Přečíst
Nakupte po telefonu,
jsme on-line
+420 576 776 776
(8.00–19.00)

Barevné varianty

Vyberte velikost

-5%

Staňte se členy
Ovčí rodiny a získejte
slevu 5 % na nákupy

Nakupujte výhodněji. Májenka pro členy Ovčí rodiny domluvila 5% slevu na všechny vaše nákupy.

Sleva 5 % 
na každý nákup

Doprava zdarma 
od 999 Kč

30 dní na
vrácení zboží

Soutěže a akce 
jen pro členy

Přidejte se do ovčí rodiny

Bééé, já jsem Májenka,

nerada ruším, ale potřebuji od vás kopýtko na to, že můžu zaznamenávat, jak se vám na Ovečkárně líbí. Jen tak se vám totiž budu moct věnovat s péééčí, kterou si zasloužíte. Na své kopýtko vám můžu odpřísáhnout, že vše, co zjistím, u mě zůstane v bééézpečí.

Nastavení

Béééru si vaši spokojenost na starost. Dejte mi vědět, s jakými cookies můžu pracovat a pamatujte prosím, že změny v nastavení se projeví pouze pro prohlížeč, který právě používáte. Své preference můžete kdykoliv jednoduše změnit v patičce webu.

Více informací o tom, jaká data Ovečkárna ukládá, najdete zde.

Technické cookies jsou nééézbytné pro správné fungování webu a všech jeho funkcí.

Umožňují mi ukazovat vám huňatou nabídku na základě vašich preferencí. Taky mi dovolují vám na webu zobrazovat jen to, co vás opravdu zajímá.

Pomáhají mi hledat chyby a měřit výkon webu. Díky nim můžu péééčovat o to, abyste s nákupem na Ovečkárně byli vždy spokojeni.

Tyto cookies jsou bééézva. Můžu se s vámi totiž krom webu potkávat i na sociálních a reklamních sítích, kde se starám, aby pro vás reklamy byly zajímavé.